CB005.2.12.012 СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЧЕРВЕНА ГОРСКА МРАВКА ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ

В Бургаска област се проведe 3-дневно обучениe, по време на което бяха представени резултатите от проучването на гнездата на Formica pratensis, реализирано на територията на Природен парк „Странджа“.

Сдружение „Европа и Ние”, гр. Поморие, Република България има удоволствието да Ви информира, че в рамките на проект CB005.2.12. 012 “Съвместни инициативи за опазване на Европейската червена горска мравка от изчезване” в периода 25.09.2020 – 27.09.2020 г. в Бургаска област се проведe 3-дневно обучениe, по време на което бяха представени резултатите от проучването на гнездата на Formica pratensis, реализирано на територията на Природен парк „Странджа“.
В събитието взеха участие над 40 представители на компетентните институции и заинтересовани страни от двете страни на границата, както и българо-турският екип, реализирал съвместното проучване. По време на обучението се представиха и дискутираха резултатите от работата на терен и лабораторните проучвания, обсъдиха се възможностите и заплахите пред популацията на видовете червена горска мравка в региона на Странджа, разискваха се общи проблеми и решения, свързани с опазване на биологичното разнообразие и общите природни ресурси. Ценен опит бе споделен по време на практическите посещения на част от маркираните по време на проучването гнезда. В края на събитието в резултат на дискусиите бе разработено предложение за сключване на Меморандум за сътрудничество в сферата на опазване на околната среда, общите природни ресурси и биологичното разнообразие в региона на Странджа и транс-граничната територия между двете съседни държави. Предстои финализирането му и официално подписване от заинтересованите страни от Република България и Република Турция.
Проект CB005.2.12.012 “Съвместни инициативи за опазване на Европейската червена горска мравка от изчезване” има за цел да се определи състоянието на Европейската червена горска мравка в транс-граничната зона чрез идентифициране броя и разпространението на гнездата им и в резултат да се разработи съвместен план за действие с предложение за консервационна програма. Проектът е с продължителност 15 месеца и се реализира в партньорство от Сдружение „Европа и Ние“ и DAYKO – Фондация за опазване на природната среда, Република Турция, като се съ-финансира от транс-граничната програма INTERREG-IPA България – Турция CCI No 2014TC16I5CB005.

В Бургаска област се проведe 3-дневно обучениe, по време на което бяха представени резултатите от проучването на гнездата на Formica pratensis, реализирано на територията на Природен парк „Странджа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото